Koskenlasku- ja melontareitit

Kuusamosta löytyy jokia ja järviä jokaiselle. Rauhallisemmat vedet sopivat aloittelijoille ja huimapäille löytyy hurjia koskia.

KOSKENLASKU

Koskia voi laskea Pohjois-Kuusamossa Kitkajoella sulan veden aikana toukokuusta lokakuulle saakka. Helppo tapa tutustua lajiin on osallistua viikko-ohjelmaamme. Tarjolla on turvallisia opastettuja koskenlaskupaketteja rauhallisista perheretkistä vauhdikkaisiin extreme-laskuihin.

Perhereitti Käylästä Juumaan sopii hyvin perheille. Ikäraja on 5-vuotta. Tällä Kitkajoen yläjuoksun reitillä on seitsemän koskea, joista yksi on III-luokan koski. Järviosuudet kuljetaan perämoottorilla. 

Villireitti K-18  vie Juumasta rajavyöhykkeelle ja sopii hurjapäille, sekä koskea laskeneille. Reitin alussa on Niskakoski (II), Myllykoski (III) ja Aallokkokoski (IV). Seuraavaksi tulee on Kuusamon koskista hurjin, VI-luokan Jyrävä, joka kierretään maitse. Jyrävän jälkeen jatketaan taas jokea pitkin aina Venäjän rajalle asti.

Kitkajoesta on mahdollista laskea ylä- tai alajuoksu tai molemmat. Koko jokiretken kesto on 5-6 tuntia. 

Valtakunnallinen koskiluokitus on välillä I-VI, joista I-luokka tarkoittaa helppoa koskea ja VI-koski hengenvaaraa.

MELONTA

Oulankajoki on oivallinen melontajoki ja etappeja on muutaman tunnin melonnasta aina useamman päivän retkiin. Oulankajoen alaosa Kiutakönkään alapuolelta Venäjän rajalle sopii hyvin aloitteleville melojille ja lapsiperheille. Reitillä ei ole varsinaisia koskia, ainoastaan pieniä nivoja.

Oulankajoen yläosa on jylhä ja vauhdikkaampi kuin joen alaosa. Taivalkönkäällä kanootti siirretään könkään ohi maitse.